Litvek - онлайн библиотека >> Максим Кідрук >> Боевик и др. >> Твердиня >> страница 182
програмному забезпеченні. Один із найжорстокіших убивць і злочинців ХХ століття, який у середині 80-х фактично контролював усі сфери життя Колумбії. Застрелений бійцями колумбійського спецназу під час облави 2 грудня 1993 року.

(обратно)

126

Недоросток (англ., ірон.).

(обратно)

127

Крек (англ. Crack) — дешевша версія кокаїну, призначена для куріння.

(обратно)

128

Алексис Форд була «Pet of the Month» у червні 2012 року.

(обратно)

129

Гладеньке плавання (англ.).

(обратно)

130

«FedEx» — велика приватна американська корпорація, що надає кур’єрські та поштові послуги по всьому світу; заснована 1971 року в Літтл-Рок, штат Арканзас. Власний авіафлот компанії нараховує 670 транспортних літаків.

(обратно)

131

…і дорога стане моєю нареченою / Я позбавився усього, крім гордості / Їй я довіряю / Вона задовольняє мене / Дає мені все, що потрібно (англ.) — перший куплет пісні «Wherever I May Roam» («Де б я не блукав») з «чорного» альбому «Metallica» за 1991 рік.

(обратно)

132

Найпопулярніший у світі різновид покеру.

(обратно)

133

Друга по силі комбінація в покері — п’ять карт однієї масті по порядку. Вищим за стрейт-флеш є лиш роял-флеш — старші (туз, король, дама, валет, десятка) — п’ять карт однієї масті.

(обратно)

134

На всіх літаках компанії «Airbus» замість традиційного штурвалу й педалей, якими управляють літаками «Boeing», «Embraer», «Антонов» тощо, використовується джойстик: один розташований зліва біля крісла капітана, і ще один — справа біля крісла другого пілота. Пілот «Airbus’а» не повинен давати окремі команди на елерони й рулі висоти (через штурвал) і на вертикальний стабілізатор (через педалі), він лиш відхиляє джойстик у потрібному напрямку, а бортовий комп’ютер сам розраховує необхідні для здійснення маневру параметри і передає їх на регулювальні площини літака. Це одна з основних особливостей технології «fly-by-wire».

(обратно)

135

Наска — пустельне плато на південному заході Перу, відоме велетенськими геогліфами (зображеннями на землі) — прямими лініями, геометричними фігурами та малюнками тварин (кит, птахи, мавпа, павук тощо). Малюнки завдовжки від п’ятдесяти до ста метрів, їх можна побачити лише з висоти пташиного польоту.

(обратно)

136

Melissa Marr «Graveminder», 2011 рік.

(обратно)

137

Іка — місто на південному заході Перу на узбережжі Тихого океану, столиця однойменного регіону, з населенням приблизно 220 тисяч жителів. Засноване 1563 року.

(обратно)

138

Кіпу (кечуа khipu — «вузол», «зав’язувати вузли», «рахувати») — древня рахункова система інків та їх андійських попередників (племена кечуа, аймару), за деякими припущеннями також і своєрідна писемність. Кіпу являє собою складне переплетіння мотузок і вузликів, виготовлених з шерсті лам чи альпак.

(обратно)

139

Юпана (кечуа yupana — «рахівниця») — різновид абака (рахівниці для арифметичних обчислень), яким користувались інки. Принцип використання до сьогодні невідомий. Одні вчені стверджують, що при обрахунках на юпані застосовувалась система числення з основою 40. Інші схиляються до того, що в юпані використовувалась система числення заснована на числах Фібоначчі.

(обратно)

140

Золотий перетин — ділення будь-якої величини (довжини, площі, абстрактної цифри) на дві частини таким чином, що менша частина відноситься до більшої так само, як більша частина до всієї (вихідної) величини. Відношення більшої до меншої частин під час цього поділу описується ірраціональним виразом Твердиня . Иллюстрация № 73 і дорівнює 1,61803399… (це відношення називається «золотим числом»). Уперше золотий перетин згадується в «Началах» Евкліда (300 р. до н. е.). Лука Пачолі, сучасник і друг Леонардо да Вінчі, називав це співвідношення «божественною пропорцією». На основі золотого перетину створено чимало архітектурних і культурних пам’яток, зокрема піраміда Хеопса в Єгипті.

(обратно)

141

Еталон метра, виготовлений зі сплаву 90 % платини і 10 % іридію у вигляді профільної рейки з поперечним перерізом у формі літери Х, зберігається у французькому Міжнародному бюро мір і ваг, що у місті Севр неподалік Парижа. Там же зберігається еталон маси (кілограм) і багато інших еталонів.

(обратно)

142

Постійна тонкої структури — фундаментальна фізична константа, що характеризує силу електромагнітної взаємодії, безрозмірна величина, що є комбінацією інших переважно розмірних фундаментальних констант. Введена у 1916 році фізиком Арнольдом Зоммерфельдом.

(обратно)

143

«Довідник фізичних констант» (англ.).

(обратно)

144

Томас Дж. Аренс «Глобальна земна фізика: довідник фізичних констант» (англ.).

(обратно)

145

«Психіатрія і клінічна неврологія» — англомовний науковий журнал, що видається японською Спілкою психіатрії та неврології. Станом на 2012 рік IF (impact factor) журналу складає 2,133.

(обратно)

146

Castellano (ісп. кастильська мова) — кастильський діалект іспанської мови, який у багатьох регіонах ототожнюється з самою іспанською. Зокрема назві castellano віддають перевагу повсюди в іспаномовній Південній Америці (за винятком Колумбії), вважаючи цю назву рівнозначною назві español (іспанська).

(обратно)

147

Доброї ночі, пане! Ми тут… бо там не можемо… Кіно… дивитись кіно (ламана ісп.).

(обратно)

148

Ґрейпвайн (англ. grapevine), або подвійний рибальський вузол — самозатяжний вузол, що в альпінізмі або під час рятувальних операцій найчастіше використовується для зв’язування двох мотузок. Один з небагатьох, що підходить для з’єднання мотузок різної товщини.

(обратно)

149

Йопт! (ісп., лайливе)

(обратно)

150

Снюс — різновид тютюнових виробів, що являє собою подрібнений зволожений тютюн, який закладають між губою та яснами на довгий час (від 5 до 60 хвилин). З 1992 року в ЄС продаж снюсу заборонено. У Швеції продається снюс двох видів: порційний (запакований у подобу чайних пакетиків) і нефасований (розсипний).

(обратно)

151

«MS Mariella» — круїзний пором фінської компанії «Viking Line», збудований «Wärtsilä Shipyard» у 1985 році на верфі в Турку (Фінляндія), що нині курсує між Стокгольмом та Гельсінкі. До 1989 року був найбільшим круїзним лайнером світу. Водотоннажність — 37799 тонн.

(обратно)

152

Страх темноти… Страх темноти…