Litvek - онлайн библиотека >> Адам Пшехшта >> Современная проза >> Шепіт у пітьмі >> страница 3
куленепробивний жилет до сраки.

-- Не скимли, горило, головне, що ти живий, -- буркнув Пренглер-Вільчинський.

Одягнений в чорне, з вимащеним сажею обличчям він привітався з Кроне коротким потиском руки.

-- Сідайте, полковнику, -- запропонував, ставлячи перевернутий фотель. – Це все, мабуть, змучило Вас.

Чоловіки в мундирах з вимащеними, як у Пренглера обличчями, виволокли з хати тіло Корнта. Пластичні, неймовірно швидкі рухи солдатів вказували, що вони належать до елітного підрозділу жандармерії. Це було останнє полювання Мисливця… Двоє підняли Юстину, почувся скрегіт наручників.

-- Ну, ну… Вітаю. Я недооцінила вас. Мій ментор теж, -- сказала дівчина без будь-яких емоцій. – А здавалося, що він такий компетентний…

-- Ти поставила не на того коня, сонечко, -- відповів іронічно Пренглер. – Корнт був ізгоєм, його переслідували росіяни. Раніше чи пізніше вони вбили б його, але ми їх випередили.

-- Росіяни? – Вона закусила губи. – Але він був…

-- “Був” тут пасує ідеально. Колись. Потім щось пішло не так і пан граф втратив прихильність комуністів. Коли він почав тренувати тебе, то знав, його дні полічені. Просто хотів померти в компанії. Ти не була для нього ніким важливим, твоїм завданням було потримати його за руку.

-- Це і так більше, ніж отримала твоя красуня, мало того, що померла в самотності, то ще й вбив її об‘єкт її чистих, дівочих мрій, -- огризнулася Юстина.

Пренглер зневажливим жестом наказав вивести дівчину і підсунувши собі другий фотель, зайняв місце напроти Кроне. Томчак ще раніше всівся на столі. Вони залишилися самі.

-- Ви можете мені пояснити, що тут відбувається? – попросив Кроне.

-- Зараз, -- пообіцяв Пренглер. – Спочатку я хотів би довідатися, що, в біса, вона мала на увазі?!

-- Ти що, повірив цій шльондрі? – Здавалося Томчак непогано бавиться.

-- Ні, але вірю Янкові, й зараз я питаю його.

Кроне зітхнув, механічно помасував шрам на щоці. Вперше його підвладний – колишній підвладний – звертався до нього на ім‘я. Отже, не дивлячись на те, що минула купа часу, смерть Марії Корнт багато для нього важила. Колись він приховав від Пренглера правду, це було викликано як співчуттям, так і прагматизмом – тоді Пренглеру ще тільки додаткових докорів сумління бракувало. Однак зараз, через стільки років, така поведінка не мала сенсу. Колишній юнак перетворився у загартованого ветерана.

-- Марія залишила щоденник, -- сказав він. – Страшно екзальтований, немов якоїсь гімназистки. Вона закохалася в тобі. Серед іншого написала, що хоче померти за тебе. От і померла, -- Кроне знизав плечима. – Коли ти бився з Жарським, вона підняла револьвер. Гадаю, хотіла тебе захистити.

-- А я її вбив…

-- На твоєму місці так поступив би кожен, ти ж не міг прочитати її думки.

-- Де той щоденник?

-- Я спалив його, -- признав Кроне. – Тепер ти все знаєш…

-- Але звідки, матері її ковінька, про це знала Юстина? – кинув Томчак.

-- Мабуть, Корнт читав щоденник своєї небоги, адже він повинен був контролювати її, а подробиці інциденту вияснила совіцька розвідка, -- знизав плечима Йоган. – Здається пан граф розмовляв з Юстиною про різні справи…

Вони довго сиділи мовчки, нарешті Томчак, крекнувши, відірвався від стола і розпалив вогонь на кухні. Лаючись під носом і грюкаючи посудом, він обшукував якісь шафи й скрині, і врешті-решт кинув в окріп жменю змеленої кави.

-- Прошу, пане полковнику, пане майоре, -- шанобливо вклонившись, він подав їм надщерблені чашки. Собі взяв найбільшу і всипав до неї рештки цукру з якоїсь коробки, зовсім не переймаючись начальством.

-- Ти зовсім не змінився, горило, -- Кроне недовірливо похитав головою.

-- Тобто я й далі красунчик з гострим, немов бритва розумом? – вишкірився Томчак.

Полковник відповів йому змученою посмішкою, ковтнув пекельно міцної кави.

-- Що тепер буде зі мною? – запитав.

-- Ти повертаєшся на роботу, -- сказав Томчак безтурботно.

-- Невже милостиво пануючий довічний Керівник Держави змінив думку?

В голосі Кроне не було злості, лише змішана з безнадією насмішка.

-- Перш за все змінилися обставини, -- відповів спокійно Пренглер. – Таких, як ти, “нечутливих” на одичні стимули, є вже сотні, в тому числі кілька в “Двійці”. Троє чи четверо з них в жодному разі не могли контактувати з російськими апаратами. Отже, було зроблено висновок, що ця дійсно дивна властивість не має нічого спільного з будь-яким “програмуванням”, гіпнозом чи іншою хернею. Щось відбувається, але хоч вбий нас, ми не знаємо що і чому. Зрештою, це тільки частина ширшого процесу. Пам‘ятаєш ту дівчинку, яка полоснула тебе ножем?

Кроне кивнув головою.

-- Тепер таких море. Не тільки дівчаток, трапляються і дорослі. Нас ще не залило, але мало бракує. Вони вбивають без причини, вводячи свої жертви в ступор, подейкують, що деякі стають майже невидимими, інші – читають думки. От такі, курва, справи, -- гірко закінчив Пренглер.

-- Їх тримають в нормальних в‘язницях?

-- Ні, ті, хто вижив після конфронтації з поліцією, військом чи бозна з ким, сидять у Л-125. Знаєш, де це?

-- Знаю, -- зітхнув Кроне.

Особлива в‘язниця, яку офіційно називали “об‘єкт Л-125”, була місцем, де утримували особливо небезпечних арештантів. Таких, як Катя…

-- Можна мені з ними поговорити? Поглянути не них?

-- Не знаю, по якого біса, бо інтенсивні досліди, які проводили кращі від Вас, пане полковнику, нічого не дали, -- втрутився насмішкувато Томчак. – З іншого боку, тебе напевно зроблять заступником Бретцеля, тоді зможеш витрачати час, як тобі заманеться.

-- А оце? – “Двієчник” зробив рукою коло. – Навіщо це все?

-- Ми пильнували твою сраку, -- Томчак грубо фиркнув. – Ну і хотіли дістати Мисливця. Про твоє повернення до праці було вирішено ще місяць тому, весь цей час ми перевіряли, чи після тієї пиятики в тебе залишилися якісь незамариновані клітини мозку.

Кроне промовчав.

-- А Юстина? – запитав.

-- Тупа баба. Після ліквідації “Раю” впала в депресію. Потім наркотики, випивка, секти, сатанізм зараз останній крик моди, ну і врешті-решт потрапила до Корнта.

-- Про К‘яру правда?

-- Тобто?

-- Що вона її вбила?

-- Правда, -- підтвердив Пренглер. – Корнт ще в Росії втратив над собою контроль. Щораз частіше вбивав задля

Litvek: лучшие книги месяца
Топ книга - Техники когнитивной психотерапии [Роберт Лихи] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Никаких правил. Уникальная культура Netflix [Эрин Мейер] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Зарубежный детектив. Компиляция. Романы 1-11 [Гарольд Мазур] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Все свободны. История о том, как в 1996 году в России закончились выборы [Михаил Викторович Зыгарь] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Цикл романов:Харри Холе  Компиляция.  [Ю Несбё] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Дурная кровь [Роберт Гэлбрейт] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Смертельные змеи [Влада Ольховская] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Психология влияния. Убеждай, воздействуй, защищайся [Роберт Б. Чалдини] - читаем полностью в Litvek