Litvek: лучшие книги недели
Топ книга - Как создать свой онлайн-курс, или Сам себе методолог [Анастасия Вячеславовна Плотникова] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Приключение Беллы и её друзей [Александра Вячеславовна Шинкаренко] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Дикий прапор. Книга 2 [Александр Гор] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Ясно, понятно. Как доносить мысли и убеждать людей с помощью слов [Максим Олегович Ильяхов] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Уральское эхо [Николай Свечин] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Смерть за добрые дела [Анна и Сергей Литвиновы] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Агентурная разведка. Часть 1. Внедрение «Спящих» [Виктор Державин] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Агентурная разведка. Часть 2. Нелегальный резидент. Поиск [Виктор Державин] - читаем полностью в Litvek
Litvek - онлайн библиотека >> Едуард Успенський >> Детская литература: прочее и др. >> 25 професій Маші Філіпенко >> страница 3
заважає. Не чує вона нічого. Тому що вона пухова.

Товариш Сабінова дуже розгнівалась:

— Ось я зараз сама приїду з нею поговорю. Вона у мене все умить зрозуміє і почує все. Вона у мене стане шовкова.

— І у вас вона нічого не зрозуміє. Вона у ванній сидить. Відмокає, щоб відклеїтись.

Товариш Сабінова чоловічій брючниці Четвериковій подзвонила:

— Чому це вас немає? Негайно з'явіться на роботу!

А Четверикова у відповідь каже:

— Та як же я з'явлюсь? У мене подушка до потилиці прилипла. Я в ній — як Наполеон у треуголці.

— Так і приїздіть, як Наполеон у треуголці. Я тут ножиці візьму і вас відстригатиму.

Далі товариш Сабінова закрійнику Лопухіну подзвонила. У Лопухіна до телефону підійшла бабуся:

— А Володенька занедужав. Він за джинсами поїхав на станцію Клязьма.

— Все зрозуміло! — сказала директор Сабінова. — Хтось хоче нас занапастити, хтось наше ательє зурочив. То, мабуть, усе та ж Митрохіна з главку. Не любить вона нас. І тканин гарних не дає. І око у неї лихе — чорне.

Товариш Сабінова до того розхвилювалась, що подалась в аптеку заспокійливе купувати. А Маші звеліла клієнтів розважати і затримувати.

І тут же клієнтка завітала. Така висока, з великими очима й сумна. Маша почала її розважати.

— Хочете, я вам анекдот розповім?

— Хочу, — каже клієнтка, але якось не дуже впевнено.

— Він вам сподобається, — каже Маша. — Про тарганів. У одного чоловіка були таргани. Він не міг їх позбутись. Він на роботу прийшов і побивається. А йому один співробітник радить: «Ти не побивайся. Ти дірку в стіні прокрути і опівночі накажи: «Усі таргани, із моєї квартири кроком руш!» Вони й підуть, тільки при цьому сміятись не треба хоч би там що». Той чоловік, з тарганами, так і вчинив. Прийшов додому, дірку прокрутив і наказав: «Усі таргани, із моєї квартири кроком руш!» Таргани з усіх щілин повиповзали, вишикувались і в дірку покрокували. Чоловік побачив це і зареготав од радості. Раптом виповз великий рудий тарган на костурах і як загорлає: «Хлопці, він пожартував! Вертайтесь!» І всі таргани назад повернулись. Цікаво?!

— Цікаво, — ґречно відповіла вродлива клієнтка. — Тільки мені таргани не подобаються.

— А кому вони подобаються, — сказала Маша. — А далі ще цікавіше буде. Той чоловік на роботу прийшов і знову бідкається, навіть ридає увесь. Йому співробітник знову каже: «Ти не ридай. Ти вночі прокинься о дванадцятій і закричи: «Таргани, на нас вороги напали! В атаку на ворогів!» Вони в атаку підуть, а ти дірку затули. Тільки не спи хоч би там що». Чоловік так і вчинив. Уночі як закричить: «В атаку на ворогів кроком руш!» Таргани звідусіль похапки вискочили, схопили голки, цвяхи всілякі і в дірку побігли. А наш чоловік заснув. Прокидається, довкола повнісінька оселя тарганів. Усю підлогу обсіли, всі табуретки. Рудий тарган його за ногу сіпає: «Прокидайся, господарю. Ми війну виграли, полонених привели!»

Тут Маша спинилась і в клієнтки питає:

— Цікаво я вам про тарганів оповідаю?

— А багато ще? — з надією запитала жінка.

— Ні, зовсім трохи лишилось. Той чоловік плаче, а співробітник йому каже: «Двічі ти мене не послухався. Більше я тобі нічого не скажу. Тільки ти рудого таргана не вбивай». Чоловік, що з тарганами, додому пішов. Назавтра приходить на роботу геть увесь в сльозах. Його усі запитують: «Що сталось?» — «А ось що. Я додому прийшов, там самі таргани. І той рудий, на костурах, запитує: «То як справи, господарю?» Я щосили закричав: «Який я тобі господар?» — і як луснув його столовою ложкою по лобі, він і здох». — «Ну то й що?» — запитують на роботі. «Нічого, — каже чоловік. — З усього міста таргани на похорон зійшлись. У мене тепер тарганів у стократ більше стало». Все, кінець.

Вродлива клієнтка була вражена. Вона уважно исс вислухала про тарганів і каже:

— Я до вашого ательє вкотре приходжу, і ніколи у вас тканин гарних немає. Нічого цікавого і особливо модного.

Маша навіть образилась за рідне ательє:

— Як нічого особливо модного? А ось мішковина з Італії.

— Цікаво, — каже клієнтка, — як може бути мішковина з Італії? У них там навіть картоплі немає. У них там одні апельсини. А апельсини у ящиках бувають, а не в мішках.

— Мішків у них немає, — погодилась Маша, — її мішковини — скільки завгодно. Тому що це наймодніша тканина у цьому осінньо-літньому сезоні. Зараз усі про мішковину тільки й мріють.

— Чому? — здивувалась клієнтка. — Чому ніколи про неї не мріяли, а в цьому осінньо-літньому сезоні почали?

— Тому що цей осінньо-літній сезон буде особливо жарким. Така спека раз у сто років буває. Наша Земля дуже близько від Марса пролітатиме.

Ґречна клієнтка геть заплуталась:

— До чого тут Марс? Адже тепло від Сонця буває.

— Звісна річ, од Сонця. Та коли ми до Марса підлетимо, він усю атмосферу на себе відтягне. І з нашого боку атмосфери буде мало. Тому Сонце без затримки всіх нагрівати почне. Зрозуміло?

Маша сама собі дивувалась — як оце все із неї сиплеться? Вона за все життя не наговорила стільки дурниць, як за ці два дні.

— Зрозуміло, — промовила жінка. — А до чого тут мішковина?

— Мішковина з дірочками. Крізь неї і вітер проникає, і засмагнути можна. Давайте я пошию вам вечірню сукню з мішковини, з вишивкою.

— Це не дуже дорого? — запитала клієнтка.

— Ні, зовсім не дорого. Адже я учениця.

Клієнтка погодилась, і вони почали знімати мірку. Обміряли клієнтку з голови до ніг.

Маша одразу ж схопила ножиці. Почала мішковину розрізати.

— Щось ви не так робите, — сказала жінка. — Треба спершу викрійку з паперу зробити.

— Передові методи! — пояснила Маша. — Нова культура виробництва! Зараз ми прямо на вас приметаємо й одразу шити почнемо. Ви сьогодні у сукні й підете.

— Ой, як чудово! — сказала жінка.

Маша заходилась приметувати й побачила, що перестаралась. Що ні в якій вечірній сукні з мішковини клієнтка сьогодні не піде. В кращому разі, у літній полегшеній, з коротким рукавом. Тоді вона клієнтку запитала:

— Скажіть, будь ласка, як вас звуть?

— Ірина Веніамінівна.

— Я забула вам сказати, Ірино Веніамінівно, що в моді нині ще короткі спортивні сукні сарафанного типу. Зараз ними вся Італія охоплена і південь Франції.

Ірина Веніамінівна сказала, що вона нічого про це не відає.

— Певно, то вельми чудова мода, коли нею охоплена вся Італія.

Але вона не висловила негайного бажання перейти на спортивну сукню сарафанного типу.

Мабуть, ідея недорогої вечірньої сукні з мішковини з вишивкою була для неї привабливішою, зважаючи на вік.

Маша вирішила шити далі, що вийде, а вже потім, коли все вийде вдало,