Litvek - онлайн библиотека >> Едуард Успенський >> Детская литература: прочее и др. >> 25 професій Маші Філіпенко >> страница 2
прийти разом з батьками (тато, мама), але без бабусь і дідусів. При собі необхідно мати щоденник і фотокартку.

На нашу думку, робота тобі сподобається. Тим паче, що вона оплачувана. Наша адреса: будинок, найближчий до Музею Пушкіна.

Головний вчений інституту — професор

Баринов».


Маша як дістала листівку із поштової скриньки, так з-місця й подалася до інституту одержувати роботу. Який там понеділок, навіщо там турбувати батьків — тата і маму.

Через теплий дощик по місту дісталась вона до вказаної адреси. Біля входу у довгу триповерхову будівлю її зупинив вахтер.

— Ти куди?

— До вченого Баринова. На запрошення.

— Встигнемо. Щоденник при тобі?

Певно, цей вахтер нікуди не поспішав.

— При мені.

— Покажи, будь ласка.

Маша дістала щоденник. Вахтер довго розпачливо кашляв над ним:

— Треба ж! Вісім трійок. А туди ж — у передові потрапила. Ну й часи. Не інакше як батьки коштовний подарунок піднесли керівництву. Або родичі з міністерства дзвонили.

У Маші так і застрибали в голові дотепні вислови на зразок: «Самі ви коштовний подарунок!» або «То ваші родичі дзвонили з міністерства, а мої не дзвонили». Та Маша стрималась, нічого не сказала, статечно взяла щоденник і пройшла мимо.

Вона зійшла на другий поверх. Побіч на дверях висіли таблички: «Співробітник з алгебри», «Співробітник з російської мови», «Начальник відділу диктантів».

Маша вмить збагнула, для чого ці співробітники. Якщо котрийсь поліпшувач захопиться поліпшенням і нахапає двійок, його негайно почнуть підтягувати. Професор Баринов дуже зрадів, що Маша прийшла. Він усадовив її в м'яке крісло, так що Маша зовсім щезла, і мовив:

— Ми вас пошлемо в ательє жіночого одягу. Там уже три роки не виконується план. Їм прислали знаючу керівницю, але й вона нічого не може вдіяти. Подивіться, в чому там у них справа, і зіштовхніть з мертвої точки. Їх необхідно розворушити, розбурхати.

Він забрав у Маші фотокартку і повів її до відділу кадрів. Там суворі люди в окулярах видали їй надруковане на бланку направлення на роботу.

Маша взяла його і цілий вечір радісно читала:


«Інститут Поліпшення Виробництва направляє свою поліпшувачку Марію Олександрівну Філіпенко в ательє жіночого одягу «Силует» № 78 для дослідження умов праці й поліпшення. Просимо керівництво «Силуету» забезпечити співробітницю робочим місцем і матеріалом.

Робочий день співробітниці не повинен перевищувати трьох годин. Про всі ускладнення з нею просимо дзвонити по телефону 42–29–86 науковому керівникові проф. Баринову».


Маші дуже кортіло показати цей папірець батькам — татові й мамі, але вона не стала ризикувати. Покажеш їм папірець, вони запитають: «А як у тебе з оцінками?» А потім довго думатимуть і зітхатимуть — майже як той вахтер з Інституту Поліпшення. І невідомо, чим усе це скінчиться. Тому що мама може сказати:

— Знаєш що, дівчинко, спершу ти свою успішність поліпши, а потім уже чужою продуктивністю піклуйся.

А тато додасть:

— Я скоро посивію од горя. Я стільки трійок за все життя не бачив. Їх тут тисяча чи дві?

Наступного дня Маша пішла поліпшувати. В ательє № 78 «Силует» було вельми цікаво. Горіли довгі лампи денного світла. Стояли швацькі машинки і манекени. Приймач у кутку світився зеленим світлом і розповідав про нові домни.

Всі працівники збіглись подивитись на Машу. Товста гудзичниця Лисавета Чуркіна мовила:

— Ой, прислали сирітку! З такими тільки план виконувати!

А чоловіча брючниця Четверикова додала:

— Теж мені поліпшувачка! Її саму поліпшувати й поліпшувати, он вона яка хирлявенька!

Директриса товариш Сабінова суворо запитала:

— Дівчинко, ти коли-небудь працювала на швацькій машинці?

— Я татові джинси підшивала.

— І що, вийшло? Підшились джинси?

— Не зовсім. Машинку заклинило. Тато досі не може її зрушити з місця. Він каже, що те і друге врятувати не вдасться. Доведеться або машинку викидати, або джинси. Треба лише довідатись, що дорожче коштує. Здається, джинси дешевші.

— Джинси шиють із парусини, — зауважила Сабінова. — То вельми цупкий матеріал. Ми тобі для початку мішковину дамо. А поки що йди сідай до машинки і крути її, як м'ясорубку. Звикай до обертальних рухів. Другою рукою перегортаєш книжку. Вироблятимемо автоматизм.

Маша так і вчинила. Сіла й почала одною рукою машинку крутити, а другою журнал гортати.

Гудзичниця Лисавета Чуркіна, така маленька й кучерява, питає:

— Скажи, дівчинко, чому у тебе волосся так гарно вилискує і так гарно укладене?

Маша візьми та й скажи:

— А я його молоком перед сном промиваю. Слабким розчином. Уже цілий рік.

Лисавета Чуркіна все те запам'ятала і чоловічій брючниці Четвериковій таємницю повідала. І обидві вони глибоко замислились.

Закрійник Лопухін, такий високий і вихований, каже:

— Дівчинко, а ось ті джинси, недорогі, що ти їх татові зіпсувала, де купували?

— То ви не знаєте? — відповідала Маша. — На станції Клязьма новий магазин відкрили. «Будинок джинсів» називається. Там на першому поверсі польські брюки продають, на другому — чеські, а нагорі — з італійської народної капіталістичної республіки. Там цих джинсів навалом, навіть оксамитові є.

Закрійник Лопухін усе це також запам'ятав і навіть у книжечку записав.

Для чого все це Маша наговорила, вона й сама не відала. Може, тому, що професор Баринов просив ательє розбурхать, аби вони не позакисали.

Наступного дня була неділя — найбільш робочий день для ательє. Маші до школи йти не треба було. Вона зранку до ательє попрямувала — поліпшувати.

Маша йшла вулицею вся поважна й заклопотана. І все хотіла, щоб трапився хтось із однокласників і запитав би:

— Куди це ти, Філіпенко, простуєш? А вона б відповіла:

— Це тобі робити нічого, ти увесь розпустився. А я на роботу йду.

Та, як на зло, ніхто не траплявся. Цього прохолодного ранку всі ще, певно, спали після важких шкільних баталій.

25 професій Маші Філіпенко. Иллюстрация № 7 Товариш Сабінова, сувора, як шабля, стояла біля входу із зошитом і відмічала, хто запізнився. Тільки відмічати було нікого. Ніхто не приходив.

Товариш Сабінова дала Маші великий шмат мішковини й почала дзвонити, куди всі поділись:

— Алло, покличте до телефону Єлизавету Аркадіївну.

Їй там кажуть:

— Лисавета Аркадіївна підійти не може. Вона до подушки приклеїлась.

— Що це за жарти? — закричала товариш Сабінова. — Скажіть їй, щоб негайно йшла на роботу.

А там відповідають:

— Не можемо сказати. Подушка