Litvek - онлайн библиотека >> Анатолій Сахно >> Политический детектив и др. >> Соло бунтівного полковника. Вершина >> страница 4
Микола Якович винен у тому, що на світі віднайшлася людина, яку не можна купити.

— Ми всі його добре знаємо, а ти, Вікторе Романовичу, з ним частенько спілкуєшся. І, думаю, найближчим часом нам усім із цим праведником доведеться мати справу.

4

— Геннадію Миколайовичу, — здоровенний мужицюра під два метри поквапом підвівся зі стільця. — Сюди ж не можна, — ніяково промимрив.

Син Миколи Яковича Назарова — Геннадій — зайшов у кімнату, звідки прослуховуються й записуються всі розмови, що ведуться в кімнатах палацу олігарха. Він упевнено всівся на щойно звільненому стільці, обвів кімнату байдужим поглядом.

— Петре, спустись у двір, знайди там Кувалдіна й передай йому, щоб підготував мою улюблену ВМW. І скажи, що зі мною поїдуть два охоронці — у столиці маю серйозну справу.

Петро Крюк, один із найнадійніших і найбільш здібних охоронців Назарова, вийшов. Геннадій натиснув на клавіатурі комп’ютера кілька клавіш, і на моніторі з’явилася потрібна йому картинка. Геннадій крутнув регулятор звуку, й у кімнаті зазвучав голос Юрія Бойченка.

— Генерал-лейтенант Володимир Дмитрович Шершун, заступник голови Служби безпеки України і за сумісництвом — начальник департаменту. Шершун — куратор підрозділів, що борються з організованою злочинністю та корупцією у найвищих ешелонах влади. Це у них нині так називається.

Можливо, Шершун є одним із небагатьох дурників, які щиро вірять у те, що злочинність можна перемогти. Адже давно серед есбеушників, та й в інших державних структурах популярним вважається вислів «Корупцію перемогти неможливо. Її можна лише очолити». І дехто з керівного складу СБУ, МВС це й робить. їм, щоправда, здається, що це вони банкують. Насправді ми можемо купити будь-кого, хто стає на нашому шляху. Здається, в Україні ще ніколи не було таких сприятливих умов для нашого бізнесу.

Шершун же — виняток. Його принциповість просто дивує. Ми намагалися вмовляти, залякувати, купити. Не діє. Нам також відомо, що він підтримує дружні стосунки з таким самим ненормальним, як і сам, полковником Богданом Зорієм. Але той — дрібнота. Не думаю, що з ним виникнуть проблеми, якщо він залишиться без такого прикриття, як генерал Шершун.

— Що пропонуєш робити? — спокійно запитав Клютов.

— Та що з ним панькатися! — викрикнув Назаров. — Не таких обламували. Пошлемо слідом за Бражником до праотців — нехай там повоюють між собою: колишній хазяїн Донбасу і борець із оргзлочинністю. Бражник теж колись вірив у свою невразливість. І не може бути, щоб у цього есбеушного Ахіллеса не знайшлося вразливого місця.

— Не кип’ятися, Миколо Яковичу, не кип’ятися, — Клютов навіть не повернув голови до Назарова. — Юро, я запитав, що пропонуєш робити?

— Та вимальовується одна ідейка. Річ у тому, що в Шершуна є син, який навчається в академії СБУ. Подейкують, такий само праведник, як і батько. Але молодість є молодість. Як то кажуть, хто не був дурнем, той не був молодим. Можна спробувати вдарити по Шершуну з того боку, з якого він не очікує.

«Так он воно що турбує цих дядів! Точніше — хто турбує. Але, шановні дяді, щось мені не дуже подобається, як ви розмовляєте з моїм татком. Не поважаєте його, чи що?» — Геннадій дивився на монітор комп’ютера і вже не слухав, про що говорила трійця в кімнаті відпочинку. У нього визрів план. Свій план. Він, здається, знає, що треба робити, як допомогти батькові. І ці нахаби ще скажуть їм спасибі — і Миколі Яковичу Назарову, і його синові. Головне, що Геннадій затямив твердо: в досягненні мети — добратися до вершини влади — цим людям, котрі тепер розмовляють за столом, заважає Шершун. І доки вони складають план компрометації генерала, цим займеться син одного з них. І нехай вони тоді щось скажуть проти Назарових!

А у сусідній кімнаті на подібний монітор, на якому було видно, як Геннадій підслуховував розмову олігархів, дивився охоронець Петро Крюк. Він не міг знати того, про що думав Геннадій. Але він усе чув, про що гомоніли в сауні.

5

Щойно Володька минув контрольний пункт Академії Служби безпеки України й вийшов на вулицю Трутенка, потрапив у обійми високого стрункого юнака років двадцяти-двадцяти двох. Модняча легка курточка, дорогі джинси й модельні кросівки безумовно свідчили не лише про неабиякий смак молодика, а й указували на значні його (чи його батьків) статки.

— Вованчику! — бадьоро прокричав майже на вухо хлопцеві молодик. — Так можна довчитися до галюників. А їх можна отримати простішим і значно приємнішим способом.

— Привіт, Гено, — Володька не приховував того, що не зовсім поділяє радість цієї зустрічі. — Семінари, лекції, та й випуск незабаром, ніколи байдикувати.

— Так і я ж про це, — не вгавав Генка Назаров. — Щоб іще з більшою наснагою знову і знову брати штурмом гранітні мури науки, та ще такої серйозної, як чекістська, треба хоч іноді давати організмові, особливо голові, справжній відпочинок.

«Чого він до мене причепився? Я ж його минулого разу майже прямим текстом послав далі, ніж під три чорти». А в самого десь підсвідомо щось заворушилося в голові, якийсь чужий голос наче шепотів йому: «Не посилай під три чорти, не посилай. Будь толерантнішим. Можливо, ця людина хоче тобі допомогти». У голові за мить пронеслося все, що трапилося з ним протягом останнього часу.

Володька згадав, як тиждень тому вони з приятелем і однокурсником Сашком Новінським, випивши по кілька пляшок пива, забрели на дискотеку, з якої, потершись стегнами з якимись випадковими малолітніми шльондрами, хотіли було гайнути до своєї рідної общаги: наступного дня планувався виїзд їхньої групи на спортивне орієнтування в ліси під Броварами. Тут і підійшли до курсантів академії СБУ двоє молодиків і, відрекомендувавшись Геною й Артуром, запропонували відтягнутися по-справжньому.

Володька знав, що це означає. В Академії були свої шнирі, що підторговували травичкою й «веселими» пігулками, але це його мало цікавило — у нього своя життєва мета, тож до навчання він ставився серйозно й «баловства» не сприймав.

Володька тоді так і сказав: хлопці, йдіть своєю дорогою, ми ж підемо своєю. Але тут підійшла дівчина і, простягнувши руку, милим і ніжним голосочком промовила: «Анжела».

Після знайомства Володька Шершун і Сашко Новінський погодилися випити з Анжелою, Гєною й Артуром ще по пляшці пива. Далі все було, як у тумані. Останнє, що пам’ятав Володька, це красиве до запаморочення обличчя Анжели.

6

Очуняв Володька в гуртожитку на своєму ліжку. Навпроти сидів Сашко Новінський. Голова у Володьки тріщала, все тіло