Litvek - онлайн библиотека >> Террі Пратчетт >> Ироническое фэнтези >> Жнець >> страница 68
звільнення) і антишантаж (коли погрожують викрити ворогам таємну пожертву гангстера, наприклад, на благодійність). Антизлочини насправді не прижилися. — Прим, авт.

(обратно)

13

Іншими словами, будь-де, крім Затінків. — Прим. авт.

(обратно)

14

Дощі з риби, наприклад, стали такими звичними в маленькому материковому селищі Соснові Шафи, що там процвітали коптильний, консервний і солильний промисли. А в гірському районі Сирріт багато овець, залишених на ніч у полі, зранку знаходили повернутими мордами в протилежний бік без явного втручання людського фактора. — Прим, авт.

(обратно)

15

В оригіналі мертвяка пропонують прохромити кілком (stake, співзвучне зі steak — стейк), через що й виникає вся катавасія. Деякі читачі вважають, що жарт із заміною м’яса на селеру в Пратчетта відсилає до комедійного діалогу «BBC Goon Show»: Sheriff of Nottingham: «What? Tie him to a stake?» Bluebottle: «No, do not tie me to a stake» (pause) «I’т a vegetarian!» Prince John: «Then tie him to a stick of celery». — Прим. пер.

(обратно)

16

Людина, яка точно додасть солі й, можливо, перцю у будь-яку страву, яку ви перед нею поставите, незалежно від того, скільки її вже там є, і не зважаючи на смак. Психіатри-біхевіористи, які працювали на постачальників фаст-фуду в цілому Всесвіті, заощадили мільйони всілякої місцевої валюти, коли помітили явище спецієлізму і порадили своїм працедавцям взагалі не класти приправи. І це правда. — Прим. авт.

(обратно)

17

Плід вахуні росте тільки в певних місцинах язичницької Говандії. Він має двадцять футів у довжину, колір вушної сірки, вкритий шпичаками і смердить, як мурахоїд, який з’їв дуже погану мураху. — Прим. пер.

(обратно)

18

Обставини стануть менш загадковими, якщо згадати, що вугілля, сірка й селітра є основними складовими пороху. Рецепт соусу можна знайти в книзі «Nanny Ogg’s Cookbook». — Прим. пер.

(обратно)

19

Багато пісень написано про цей гамірний мегаполіс, звісно, найбільш відомими стали «Анк-Морпорк! Анк-Морпорк! Як добре, що ти звешся Анк-Морпорк!», але серед інших називають «Зі старого Анк-Морпорка забери мене, забери!», «Боюся повернутися назад до Анк-Морпорка» і старий хіт «Анк-морпоркські хворали». — Прим, авт.1


(обратно)

20

Приміром, вона могла напевне сказати, що скоро з цієї кашки буде какашка. — Прим. авт.

(обратно)

21

Якось Пратчетт зізнався, що це відповідь університетського садівника американським туристам, які витоптували газони. — Прим. пер.

(обратно)

22

Пані Кекс усвідомлювала, що в деяких релігіях бувають жриці. Але те, що пані Кекс думала про посвячення жінок у сан, нецензурне. Релігії із жрицями в Анк-Морпорку мали схильність приваблювати велику кількість просто вбраних жерців із інших конфесій, які шукали якусь часину перепочинку в місці, де не ризикували зустріти пані Кекс. — Прим. авт.

(обратно)

23

Відсилання до відомої цитати з фільму «Мисливці на привидів»: «Whoya gonna call?!». — Прим. пер.

(обратно)

24

Відсилання до легенди про щуролова з Гамельна, до якої Пратчетт повертається в книзі «The Amazing Maurice and his Educated Rodents». — Прим. пер.

(обратно)

25

В оригіналі згадується абревіатура RSVP (від фр. Repondez s’il vous plait — «дайте відповідь, будь ласка», тобто запит про відповідь у запрошенні), яку Скарбій сприймає за маркування дешевого британського шеррі. У перекладі натомість використовуємо абревіатуру VSOP (Very Superior Old Pale), яка позначає витримку бренді. — Прим. пер.

(обратно)

26

Kiss Me Quick hat — традиційний британський капелюх для відпочинку на узбережжі. — Прим. ред.

(обратно)

27

Майже дослівна цитата рядка з найвідомішої пісні Боба Ділана «The Times They Are А-Changin’». — Прим. пер.

(обратно)

28

Напис на значках «Glad То Be Grey» — це відсилання до значків «Glad То Be Gay», відомого гасла ліберального руху за права геїв у 1970-х, а також пісні гурту «Гот Robinson Band», яка стала гімном цього руху в Британії. — Прим. пер.

(обратно)

29

Пісня, яка різними мовами існує в кожному з відомих світів багато-світу. Її завжди співають однакові люди, а саме ті люди, яким, коли вони виростуть, вже наступні покоління співатимуть «Ми здолаємо». — Прим. авт.

(обратно)

30

Традиційні англійські пундики до чаю. — Прим. пер.

(обратно)

31

Звісно ж, це «Монополія» — культова настільна гра, створена ще в 1930-х роках. У ранній британській версії гравці користувалися фігурками предметів, одним із яких був черевик, виведений з ужитку тільки 2017 року. — Прим. пер.

(обратно)

32

Ця згадка відсилає до Австралії, де існує пиво з назвою «ХХХХ». Також вважається, що корки на капелюсі традиційно носять австралійські волоцюги. — Прим. пер.

(обратно)

33

Кармен Міранда — популярна бразильська співачка португальського походження середини XX століття. Була відома зокрема завдяки своєму екстравагантному одягу і капелюхам із фруктів, пір’я тощо, на зразок тих, що носять танцівники на бразильських фестивалях. — Прим. пер.

(обратно)

34

Єдина будівля Академічного містечка, не давніша за тисячу років. Старші чарівники ніколи надто не переймалися тим, що молодші й худіші чарівники у ще товщих окулярах тут учварять, сприймаючи їхні нескінченні запити на фінансування прискорювача чудо-частинок і щитів від випромінювання як випрошування про більше кишенькових грошей й зачудовано слухаючи їхні напружені звіти про пошук елементарних частинок самої магії. Одного дня це могло виявитися головною помилкою з боку старших чарівників, особливо якби вони дозволили молодим чарівникам збудувати оте вибухове казна-що, яке вони вже давно хотіли звести на полі для сквошу. Старші чарівники знали, що достеменна мета магії в тому, щоб формувати соціальну піраміду, на вершині якої стоять чарівники, поїдаючи великі обіди, але насправді будівля МВС допомагала створювати один із найрідкісніших у Всесвіті видів їжі — антипасту. Звичайну пасту готують за кілька годин до того, як їсти. Антипасту створюють за кілька годин після прийому їжі, внаслідок чого вона існує назад у часі і, приготована належним чином, має опинитися на смакових сосочках у той же момент, що й спричиняє справжній вибух смаку. Вона коштує п’ять тисяч доларів за виделку або трохи більше, якщо включити вартість наступної очистки стін від томатного соусу. — Прим. авт.1

1 Натяк на перший ядерний реактор, зведений Енріко Фермі справді на полі для