Litvek - онлайн библиотека >> Коллектив авторов >> История: прочее >> Гетьманат Павла Скоропадського: історія, постаті, контроверсії >> страница 3
державної. Місцеве демократичне самоврядування фактично було знищене шляхом повернення до влади старої царської, антиукраїнської бюрократії. Судова адміністрація постійно наповнювалася правниками з Росії. Федеративна грамота П. Скоропадського, навіть з огляду на всю складність міжнародної кон’юнктури, стала актом фактичної ліквідації суверенної державності України.

Частина вчених для національної ідентифікації новітнього гетьманату користується формулою «ні український, ні російський». Зокрема, Я. Грицак пише: «У вужчому значенні Скоропадський будував ані українську, ані російську державу»10. Цієї ж думки дотримується й В. Верстюк, вважаючи, що «це була ні українська, ні російська держава, умовно її можна було б назвати малоросійською». Ширше дане положення автор розвиває в одному з розділів тритомного видання «Україна і Росія в історичній ретроспектива, який має прикметну назву «Провал проекту малоросійської України». У сучасній історичній літературі це найповніше обґрунтування іманентної приреченості на невдачу спроби будівництва Української Держави у формі новітнього гетьманату11.

«Малоросійство» - це дійсно досить умовне визначення, що тлумачиться як комплекс провінціалізму серед частини українських громадян України, зумовлений їх тривалим перебуванням у складі Російської імперії. У будь-якому випадку, застосоване до характеристики Української Держави 1918р., воно несе певний відтінок зневажливості.

Безперечно, ні П. Скоропадський, ні провідні діячі гетьманату не усвідомлювали себе малоросами саме в такому сенсі. Показовим є приклад голови Ради міністрів Ф. Лизогуба. Коли гетьман говорив йому про необхідність щось з’ясувати в питаннях українства, то прем’єр, як правило, відповідав: «Да я сам украинец, почище их, к чему мне с ними говорить? Мой предок - полковник Лизогуб, а это что за господа?»12

Очевидно, абсолютно точної формули національно-державного характеру гетьманату вивести не вдасться. На нашу думку, це була українсько-російська державність. Українська - за назвою і формою, окремими аспектами внутрішньої політики, насамперед у культурно-освітній сфері. І російська - за широкими проявами імперської спадщини, яка динамічно регенерувалася в правничій практиці, засобах масової інформації, релігійному житті, використанні кадрового потенціалу, толерантному ставленні до політично різнобарвної, але антиукраїнської налаштованої російської еміграції.

І досі дискусійною залишається оцінка форми гетьманського правління, ступеня його залежності від окупаційної влади. Частина вітчизняних дослідників, услід за В. Винниченком, М. Грушевським, вважають гетьманат маріонетковим утворенням13. Зокрема, О. Мироненко визначає гетьманський режим як «український різновид давно відомої в історії людства класичної марісжратії»14. Як маріонетковий кваліфікує характер гетьманату й англійський дослідник О. Файджес15.

Залежність П. Скоропадського від Німеччини очевидна. Саме з волі її вищого державного керівництва він прийшов до влади, а підтримка з боку окупаційного командування була визначальним фактором захисту як від внутрішніх, так і зовнішніх супротивників режиму. І все ж класичним маріонетковим утворенням гетьманат не був, адже він мав формальні ознаки незалежної держави, діяли умови Брестського мирного договору, визнання не тільки Четверного союзу, а й багатьох інших держав, власні дипломатичні представництва, міжнародні угоди тощо.

О. Фелюшин вважав, що «кращим визначенням України в умовах німецької окупації в 1918 р. є «сателіт». Вона займала становище держави, яка добровільно, хоч і неохоче, приймала заступництво великої держави з неминучими обмеженнями свого суверенітету»16.

Хоч сучасний тлумачний словник української мови терміни «маріонетка» і «сателіт» пояснює як майже тотожні, відповідно - «людина, уряд та ін., що сліпо виконує чиюсь волю», та «прибічник, виконавець чужої волі», на нашу думку, більш адекватним є друге визначення.

Водночас аж ніяк не можна визнати обґрунтованими твердження сучасних адептів останнього гетьманату, що «на скликаному в Києві Хліборобському конгресі, який представляв переважну більшість українського населення, було утверджено повну і остаточну суверенність Української Гетьманської Держави»17. Такі сентенції є великим перебільшенням. Про який повний і тим більше остаточний суверенітет може йтися в умовах військової окупації і законодавчо оформленого тимчасового правління?

Інші прихильники Української гетьманської держави не так категоричні у своїх твердженнях і визнають наміри П. Скоропадського «на певний час, до заспокоєння країни і проведення парламентських виборів, перетворити Україну на авторитарну при верховенстві законів, державу з ліберальним соціально-економічним устроєм»18. Практичне втілення цих стремлінь гетьмана дало вповні авторитарний режим, верховенство права вилилося у відновлення юрисдикції законів Російської імперії, а повернення права приватної власності, замість заспокоєння, інспірувало жорстке класове протиборство, унеможлививши проведення земельної реформи.

Правління П. Скоропадського як диктаторське розглядали й німці. Зокрема, віце-канцлер Ф. Пайєр, виступаючи на початку травня у рейхстазі, кваліфікував гетьмана як диктатора, що не визнає комуністичних теорій19. Зустрічається й інша, але близька до попередньої оцінка: «П. Скоропадський завів систему строгого абсолютистичного централізму»20. Прикметно, що представники сучасної німецької історіографії оцінюють характер гетьманської держави як реакційний21. Очевидно, повністю з таким трактуванням погодитися не можливо, хоч загалом це була реакція консервативних власницьких верств на соціалістичний революціонаризм Центральної Ради.

Один із провідних зарубіжних дослідників історії гетьманату Я. Пеленський стверджував, що з точки зору концепції державного будівництва це була «бюрократично-військова диктатура»22. Дійсно, гетьман, за відсутності власної армії, опирався на окупаційні сили, колишню царську цивільну та військову бюрократію. П. Скоропадський у спогадах написав, що вже при підготовці перевороту він бачив себе саме в ролі диктатора - гетьмана, як уособлення сильної влади, здатної врятувати Батьківщину.

Отже, спираючись на досить різні, в тому числі й контроверсійні оцінки гетьманської держави, спробуємо подати власну формулу, природно, не претендуючи на абсолютну точність і вичерпність. Гетьманат Павла Скоропадського - це авторитарно-бюрократичний режим