Litvek - онлайн библиотека >> Тарас Микитчак и др. >> Фэнтези: прочее и др. >> Джмеленя та дерево Ву >> страница 3
бутлем надою, задоволена, як слон після душу.

Дзвінка випила кухлик ще теплого молока з пінкою, й усі поспішили до моря.

Горіх-гігант досі лежав у рятувальника. Біля нього вже побували і журналісти, і місцеві садівники. Мав ось-ось приїхати ботанік з Нікітського ботанічного саду.

Невдовзі прийшли й Білоноги. Годинки три купалися, засмагали. Діти з татами збудували височезний пісочно-камінцевий замок і обвели його ровом з водою. Одним словом — типовий відпочинок на морі. Вірніше, для батьків типовий. А для дітей море — то завжди новий, незвіданий і пречудовий світ! Просто похлюпатися у морській воді — це вже неабияке задоволення! А той же пісок — закопування татів, будування різноманітної пісочної архітектури, виривання ямок і канав, пошук дивовижних мушель, старовинних копійок та інших пісочних артефактів! А за кілька метрів від берега так приємно попірнати з підводними окулярами, звісно, коли хтось з дорослих поряд. Там живуть рибки-бабульки… ні, здається, барабульки. Вони мають банькаті очі, їх тіла строкаті, як метелики, і вони бігають по дну, а не плавають! (а, може, все-таки рибки-бабульки?) Плаває різна інша риба, назву якої важко запам’ятати. Здається, що кефаль зі своїми риб’ячими родичами. Десь там, ще глибше, живуть камбали, бички й навіть акули! Правда, акули маленькі і звуть їх катранами. У пісок зариваються скати й риби-собачки. Добре зариваються, тому їх майже ніхто не бачить. У щілинах підводних каменюк чатують краби з гостро наточеними клешнями, повзають маленькі раки-самітники, тягаючи за собою позичені мушлі, плавають довговусі креветки, ростуть мідії, як салат на грядці. У водній товщі планують молочні медузи й коричневі реброплави. А мініатюрні ліси із зелених, бурих і червоних водоростей, між якими гуляють хижі молюски рапани? Одним словом, море переповнене живністю. Щоразу, як купаєшся, помічаєш все нові й нові морські створіння.

А втомившись, так добре лягти на гарячий пісок і чекати, поки зазвучать заповітні вигуки «сладкая пахлава» і «гарячая кукуруза».

— Одним словом, матрацники! — сумно зітхнув Дмитриків тато. — Скільки можна на пляж ходити?

— Давайте після обіду майнемо до Воронцовського палацу! Я на світлинах бачив — там така краса! — запропонував Дзвінчин тато.

— Гарна ідея! У Воронцовському парку море прекрасних місць, де ви будете нас фотографувати в нових купальниках, парео і панамах, — зраділи мами.

— Але у вас немає нових парео і панам! — зауважив Степан, стурбовано зводячи брови на перенісся.

— Шлях до Воронцовського палацу пролягає через речовий ринок Алупки, — відповіла йому дружина.

Старший Білонога, здається, все одно нічого не второпав.

— Ідіть-ідіть, — позіхнула бабця Леся. — Я не піду. Мені треба в Селіма сир забрати. Сві-же-сень-кий! — І задоволено усміхнулась. Але на її слова ніхто не звернув уваги.

Бабця взяла надувне коло й мокрі рушники та подалася вгору покрученими вуличками, а решта відпочивальників рушила набережною на схід.

Неподалік входу у Воронцовський парк тати з дітьми встали у чергу по бельгійські вафлі. Чого вони називались бельгійськими, ніхто не знав, але виглядали вафлі напрочуд апетитно. У великі вафельні заглибини усміхнена продавчиня накладала кому морозиво з фруктами, кому куряче м’ясо з ананасами. Коли щасливі власники смачнючих вафель відійшли від кіоску, до них приєднались не менш щасливі мами з новими пакунками: тепер вони готові фотографуватись, бо мають і нові парео, і нові панами. Галя й Іванка вдягли придбані головні убори й почали крутити головами, показуючи як вони їм пасують, їхні чоловіки заохкали від захвату, тільки не зрозуміло було, чим вони захоплюються більше — панамами чи вафлями.

Пройшовши тінистою алеєю з сувенірними рядами, компанія вступила в колишні володіння графа Воронцова. До сірого палацу вели широкі доріжки, обсаджені лавровими живоплотами. Навколо з зелених газонів здіймались стрункі кипариси й туї, розлогі й пухнасті сосни, магнолії й рододендрони, величні тюльпанові дерева та інші екзоти. Посеред газонів і дерев виростали дві середньовічні вежі, що оберігали Західну браму.

Зубчастими мурами, вежами й флюгерами, фасадами й переходами палац витягнувся паралельно морському берегу. Від Західної Брами до його центру вела тихенька вуличка, немов запрошуючи відвідувачів у якийсь інший світ, давній і казковий. Вона навіть мала назву — Шуваловський проїзд. На ній опиняєшся у полоні височезних мурів, складених з грубо обтесаних брил. Із цього кам’яного оточення потрапляєш до парадної їдальні й зимового саду, а далі — до справжньої східної казки: величезний південний фасад наче перенісся на кримське узбережжя з казок про Синбада й Шехерезаду. І його назва звучить також по східному— Альгамбра. Від прекрасної арки-ніші Альгамбри до нижнього парку ведуть широкі сходи з трьома парами левів на парапетах. Перша пара спить, друга прокидається, третя вже готова напасти на всіх ворогів, які ризикнуть заподіяти шкоду господарям палацу. Отак вони і завмерли. Можливо тому, що були мармуровими, а може серйозні вороги до палацу по сходах не ходили. Справа й зліва від сходів виблискували сонячними зайчиками фонтани-каскади. Нижче сходів простягнулись басейни з плесами, суцільно вкритими оливково-зеленими листками лотосів.

Мами фотографувалися всюди. Тати фотографували. І тим, і другим потім треба показати на роботі світлини як відпочивалося у рідній країні. Інші ж привезуть фотозвіти на фоні пірамід, чи з турецьких, тайських, грецьких, хорватських пляжів. Більшість співробітників відпочивала у закордонних готелях, де їх годували, розважали і виводили за ручки на дорогі екскурсії. Тому необхідно було представити їм не менш красиві пейзажі й місцинки рідного узбережжя, куди можна просто так потрапити, часто й безкоштовно.

Галя й Іванка були в захоплені від світлин, де вони відбивались у воді басейнів, наче у небесних дзеркалах з рамами із рожевих і білих лотосів. А поміж водяних квітів сяяли усміхнені личка в ореолі широчезних панам.

Далі помандрували у хаоси. Так тут називали скупчення величезних брил, нагромаджених природою одна на одну. Поміж них прокладені акуратні доріжки, з щілин між каменюками ростуть покручені сосни й дуби. Стовбур одного з дерев аркою навис над стежкою. Його відразу ж запримітила Іванка.

— О, Гєнику, давай я вилізу на це дерево, як дика кішка, а ви станете під ним і зробимо загальне фото!

Мама хоробро покарабкалась стовбуром нагору, та не втримала рівноваги й перехилилась спиною вниз, обіймаючи дерево руками й ногами. Було доволі височенько. Стрибати донизу, не
Litvek: лучшие книги месяца
Топ книга - Древняя Русь и ее соседи в системе международной торговли и натурального обмена [Лев Николаевич Гумилёв] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Технология жизни. Книга для героев [Владимир Константинович Тарасов] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Исповедь экономического убийцы [Джон Перкинс] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Похищенные инопланетянами [Александр Глазунов] - читаем полностью в LitvekТоп книга - ЛАНАРК: Жизнь в четырех книгах [Аласдер Грей] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Бизнес по-еврейски с нуля [Михаил Леонидович Абрамович] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Казус Кукоцкого [Людмила Евгеньевна Улицкая] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Манюня [Наринэ Юрьевна Абгарян] - читаем полностью в Litvek