Litvek - онлайн библиотека >> Ґюдрун Скреттінґ >> Детская проза >> Антон та інші зі зграї >> страница 3
вливаюся у рій. Щасливо всміхаюся…

— Порочний Пер!


Іноді чуєш відлуння свого голосу, а вже згодом зринає суть сказаного. Ніби слова спершу кружляють роєм під стелею.

Але мій клас відразу чує сказане, без кружляння слів під стелею. Учні перегинаються ледь не вдвоє, а регіт прискає з носів. Миттю. Я ще й подумати нічого не встиг. А що я сказав?

ПОРОЧНИЙ Пер?!

Та ні! Неможливо! Лишень не в перший шкільний день. Я ж абиякий!

Однокласники пирхають сміхом за моєю спиною. Вертяться на стільцях, шепочуться.

Це НЕможливо. Це катастрофа. Справжня.


Дзвонить дзвінок десь в іншому вимірі. Однокласники навколо мене пакують наплічники. Риплять стільці й парти. А я сиджу, мов приріс. Таке враження, ніби все в мені вмерло, лише думка животіє.

Порочний Пер якось дивно дивиться на мене, я — на нього. Але встати не можу. Тіло заціпеніло, обличчя застигло, мов маска.

Цілком можливо, що я досі дурнувато всміхаюся.



ЗОРЯНІ ВІЙНИ Й БРОКОЛІ


— Та просто попроси вибачення!

Як це схоже на Іне. Ми разом йдемо зі школи. І вона, як завжди, не розуміє, у чому ж проблема.

— Учителі до такого звикли, — каже вона.

Усе правильно. Але я гризуся не так через Порочного Пера чи Курдупеля. Клас мене турбує. Точніше кажучи, два хлопці-крутелики. Бо те, що сталося, ніяк не повинно було ставатися.

Абиякий Антон, ото власне… Я — той, хто гарантовано став дурником у класі. Про кого шепочуться і поглядають скоса і кому вигукують услід всілякі образливі слівця. Я — той, хто ніколи не допасується у ніякий рій. Ніде не стане своїм.

Та я чомусь не пояснюю цього Іне. Лише зітхаю.

— Подивимося фільм? — питає вона.

Що ж, непогана розрада. Дуже навіть добра розрада, мушу сказати. Бо Іне цього тижня живе у своєї мами. А мама завжди працює допізна. І в її будинку є підвальчик.

Треба чесно зізнатися: за останні тижні ми не так уже й багато фільмів передивилися у підвальній кімнатці Іне. Найбільше запам’яталося, як смачно й солодко пахне її довге волосся, як приємно обіймати її за плечі чи триматися з нею за руки.

Значно ліпше за перегляд фільму.

— «Зоряні війни»… Що скажеш? — питає Іне.

Є ціла купа причин, чому вона мені подобається.


Ми дивимося четверту серію «Зоряних воєн», уперше дивимося фільм по другому колу й хрупаємо печиво «Орео». Мені таки вдається забути на деякий час Порочного Пера, я довгий час насолоджуюся посиденьками.

Раптом озивається Іне:

— Вони переїдуть до тата. Ну… Тоня і Мартін.

— О? Так швидко?

Іне киває.

Її батьки розлучилися кілька місяців тому. Тато Іне купив собі інший будинок і знайшов іншу жінку. З сином.

Іне наливає у склянку молока.

— І… Мартін вчитиметься у нашій школі.

— У нашій школі? — я аж випростовуюся на канапі. — Якого він віку?

Я весь час уявляв собі Мартіна маленьким хлопчиком. П’ятирічним чи щось таке. На триколісному велосипедику.

— Такого ж, як і ми, — невимушеним тоном відповідає Іне. — Йому, до речі, завтра виповнюється тринадцять.

Вона ставить на стіл картонку з молоком.


Я відчуваю, що мені забагато новин на один раз. Ніби не досить катастрофічного першого дня у школі, то ще й у моєї коханої з’явився зведений брат. Якому завтра виповниться тринадцять. І він учитиметься у нашій старшій школі. І ніякого триколісного велосипедика.

— Е-е… а він… нормальний? — питаю я.

Іне мачає печиво в молоко.

— Так, — каже, і більше нічого.

Далі дивиться кіно, в якому Люк Скайвокер стає учнем Обі-Вана.

Я розумію, що треба інакше поставити запитання. Бо самого лише «так» недостатньо. ОК, отже, Мартін нормальний, але в який саме спосіб? Як Уле, наприклад? Типу «милий, але дивний»?

Чи в той спосіб, якого я побоююся? З сильним підборіддям, кривою усмішечкою, такий собі Ган Соло?

«Зоряні війни» тривають далі. Я більше нічого не питаю, але відсуваю набік пачку молока. Вона загороджує мені екран телевізора.


Фільм уже майже закінчився, коли відчиняються вхідні двері. Ми блискавично зриваємося на ноги й стаємо з протилежних боків канапи.

— Це просто нечувано! — починає мама Іне, спускаючись до нас східцями. — Він вимагає повернути брошку-сьольє! Бо вона дісталася мені від ЙОГО бабусі! Його дама, бачте, щойно розжилася на бюнад[1]!

Мама Іне — адвокат. Вона все формулює дуже точно.

Ось вона сходить униз і, ледь усміхнувшись, каже: «О, привіт, Антоне». Дуже скептично дивиться на печиво «Орео» і менш скептично на мене.

Своє кохання ми з Іне тримаємо в секреті через три причини.

Перша причина саме цієї миті стоїть на нижній сходинці сходів. Іненій мамі останнім часом неприємні всілякі закоханості. Їй доволі клопотів з татом Іне. Хоч обоє одностайно вирішили розлучитися, видно, що мамі Іне нова дама в житті тата Іне аж ніяк не подобається.

Друга причина в мені: я дуже сором’язливий. Тобто я соромлюся зовсім не Іне. УСІ без винятку пишались би такою коханою.

Мені просто осоружна надмірна стороння увага. А уваги не уникнути, якщо я проходжуватимуся шкільним подвір’ям за ручку з Іне. Я знаю, про що всі перемовлятимуться: «Якого біса вона вибрала саме ЙОГО».

Бо мені й самому дивно.

Але третя причина найважливіша: таємниця збуджує. Так збуджує, що мені аж в усьому тілі лоскітно щоразу, як ми зустрічаємося і вдаємо, ніби між нами все, як завжди. І щоразу, як опиняємося удвох, і між нами зовсім не все, як завжди.

Ми з Іне завжди любили таємниці.


Мама Іне забирає зі столу обгортку від печива і швидко рушає нагору.

Якийсь час Іне дивиться на стіл і каже, що оте з брошкою дуже по-дурному. А потім ми знову вмощуємося тісненько одне біля одного, і збудження між нами майже подвоюється від того, що мама Іне вдома.

До того ж Іне трохи схожа на принцесу Лею. І це теж хвилює.


Пізніше, увечері, коли я повертаюся додому, мені спадає на думку, що я ще ні разу не побував у новому дому Іненого тата. Навіть не знаю, де він мешкає зі своєю новою жінкою і Мартіном. Чи є в нього фільми про зоряні війни й печиво «Орео» або така ж м’яка канапа, як в Іненої мами?

Але дуже сподіваюся, що там НЕМАЄ затишної підвальної кімнатки, де можна вдвох дивитися кіно.


Удома пахне вечерею. І це досі незвично. У нас з татом більше досвіду поїдання піци.

Проте піца — це одне, а вечеря — щось зовсім інше. Бо, на жаль, на вечерю готується те, чого в піці аж ніяк немає. А саме: ярина.

Ні, я люблю природу й овочі теж.