Litvek - онлайн библиотека >> Джулія Кемерон >> Психология и др. >> Шлях митця. Духовна дорога до примноження творчості >> страница 4
щотижневі завдання, ви покладете початок процесу численних змін. Головною з цих змін буде поява синхронності: коли ми самі змінюємося, то Всесвіт примножує ці зміни. Я сформулювала дещо грубувате нагадування про це і приклеїла його до свого робочого столу: «Стрибай, а парашут розкриється згодом».

На власному творчому і викладацькому досвіді я переконалася, що коли ми починаємо творити з вірою, то Всесвіт усіляко нам сприятиме. Це трохи нагадує відкривання шлюзів зверху системи зрошення полів. Варто нам лише усунути перешкоду, і потік почне виконувати свою функцію.

Знову ж таки, я не прошу вас вірити у це. Для того, що відбувся творчий прояв, вам необов’язково вірити у Бога. Я прошу вас лише спостерігати за цим процесом і занотовувати зміни у ньому. Насправді усе виглядатиме так, ніби ви споглядаєте, як зароджується і набирає обертів ваш власний творчий розвиток.

Творчість — це досвід, і, на мою думку, досвід духовний. Неважливо, як ви думаєте: чи творчість веде до духовності, чи духовність до творчості. Правду кажучи, як на мене, то між цими двома процесами немає жодної різниці. Проти такого досвіду саме питання віри стає застарілим. Коли вже літнього Карла Юнга запитали про віру, він відповів так: «Я не вірю, я знаю».

Духовні принципи, які ми зараз розглянемо, це фундамент, на якому можна побудувати творче відновлення і розвиток. Перечитуйте їх щодня і прислухайтеся внутрішнім слухом до будь-яких змін у своєму ставленні до життя чи у своїх переконаннях.


***

Музику до цієї опери /Мадам Баттерфляй/ продиктував мені Бог. Я був лише інструментом, який записав її на папері і доніс до публіки.

Джакомо Пуччіні

Ідеї линуть до мене прямісінько від Бога.

Йоганнес Брамс

Ми повинні погодитися з тим, що творчий пульс усередині нас і є творчим пульсом самого Бога.

Джозеф Чілтон Пірс

Творчий потенціал усередині кожної людини робить її подібною до Бога.

Мері Делі

У кожної травинки є свій Ангел, який схиляється над нею і шепоче: «Рости, рости».

Талмуд

Видатні імпровізатори схожі на священиків. Вони думають лише про свого бога.

Стефан Граппеллі, музикант

Основні принципи

1. Творчість — це природний порядок життя. Життя — це енергія, чиста творча енергія.


2. Існує невидима невичерпна творча сила, яка пронизує усе навколо, і нас також.


3. Коли ми відкриваємо себе для творчості, ми відкриваємо себе для творчості Творця всередині нас і у нашому житті.


4. Ми самі є творінням. Тому ми, зі свого боку, повинні продовжувати процес творіння завдяки власній творчості.


5. Творчість — це дар Божий. Використовувати його — означає підносити Богу дар у відповідь.


6. Відмовлятися бути творчим — це поводитися свавільно і діяти проти своєї істинної природи.


7. Коли ми розкриваємося для пізнання нашого власного творчого потенціалу, ми розкриваємося і для Бога — упорядкованої рушійної сили.


8. Варто нам відкрити Творцю свої творчі канали, як нас очікують поступові, але суттєві зміни.


9. Немає жодного ризику у тому, щоб відкривати себе для творчості усе більше і більше.


10. Наші творчі мрії і бажання зароджуються від божественного джерела. Коли ми рухаємося назустріч нашим мріям, ми так само рухаємося назустріч божественному усередині нас самих.


***

Те, що ми граємо, і є життя.

Луї Армстронг

Творити — означає приборкати універсальність і пропускати її винятково крізь себе.

Пітер Костенбаум

Я малюю не завдяки зору, а завдяки вірі. Віра дає нам здатність бачити.

Амос Фергюсон

Як за допомогою цієї книжки досягнути духовного відновлення

Цю книжку можна використовувати у декілька способів. Насамперед я раджу вам підійти до неї творчо. Цей розділ пропонує вам щось на кшталт дорожньої карти, яка мала б вам допомагати протягом усього процесу, і також конкретні ідеї про те, що ж вам з цією книжкою робити далі. Деякі учні пройшли курс наодинці, у той час як інші сформували групи, щоб вивчати книжку разом (наприкінці видання подані поради, як опановувати цей курс у групах). Який би спосіб ви не обрали, «Шлях митця» вам допоможе.

Спершу не завадило би переглянути книжку, щоб побіжно ознайомитися з поданою інформацією. (Читати книжку — зовсім не те саме, що використовувати її). Кожен розділ містить есе, вправи, завдання і щотижневу перевірку. Нехай вас не лякає обсяг роботи, яку вам потрібно буде виконати. Здебільшого це лише гра, а виконання завдань займе приблизно одну годину на день.

Коли я викладаю цей курс, то заохочую студентів скласти розклад на тиждень. Наприклад, якщо ви плануєте працювати над тижнем з цього курсу з неділі по неділю, почніть читати розділ з цього тижня у неділю ввечері. Прочитавши розділ, якнайшвидше виконайте усі вправи, вони надзвичайно важливі. Без ранкових сторінок та творчих побачень вам також не обійтися (я детальніше розповім про них у наступному розділі). Ймовірно, ви не встигнете виконати всі вправи, подані на тиждень. Намагайтеся виконати приблизно половину. Пам’ятайте, що вам варто повернутися до другої половини, щойно у вас з’явиться час. Вирішуючи, які саме завдання виконувати, керуйтеся таким підходом: спочатку виберіть ті завдання, які вам найбільше до вподоби, і ті, які вам робити зовсім не хочеться. Відкладіть на потім нейтральні завдання, які не належать до жодної з цих категорій. Обираючи завдання, пам’ятайте: часто ми опираємося тому, що нам найбільше потрібно.

Загалом виділіть на цей курс приблизно сім-десять годин на тиждень — по годині щодня або трішки більше, якщо у вас буде таке бажання. Готовність виділити трохи часу на використання методики, поданої у цій книжці, може принести неабиякі результати всього