Litvek - онлайн библиотека >> Едґар Аллан По >> Классическая проза и др. >> Система доктора Смолла і професора Піріа >> страница 6
не тільки смолою та пір'ям (звідси і назва його системи, чи то системи доктора Смолла та професора Піріа), а й хлібом та водою, якою їх поливали з шланга день у день. Врешті один доглядач утік крізь каналізаційний отвір і визволив решту.

У замку відновили «систему заспокоєння» з істотними змінами; але я не можу не погодитись із паном Майяром, що й його «лікування» було по-своєму вельми інтенсивне. Як він слушно зауважив, воно «дуже ефективне... просте... чисте... без ніякої мороки».

Я можу тільки додати, що, обшукавши всі бібліотеки Європи, так досі й не знайшов жодного примірника праць доктора Смолла й професора Піріа.


______________________________

Примітки


Анаки ― за Біблією, плем'я велетнів, що жило в Палестині.


«Диво-потвора страшлива, почварна, що світла вгашає» ― цитата з «Енеїди» Вергілія.


Брум Генрі (1778-1868) ― англійський політичний діяч і журналіст.


Мідні бики Фаларіда ― Фаларід, правитель (бл. 570-554 до н. є. ) міста Агрігент на Сіцілії, карав своїх підданців, саджаючи їх у черево розпеченого мідного бика, де вони жахливо ревли від болю.


«Янкі Дудл» ― популярна народна пісня доби боротьби американців за незалежність.



1

reductio ad absurdum ― зведення до нісенітниці (латин.)


(обратно)

2

nil admirari ― нічому не дивуйся (латин.)

(обратно)

3

Mille pardons! Ma'm'selle! ― Тисяча перепрошень, мадемуазель (фр.)


(обратно)

4

monstrum, horrendum, informe, ingens, cui Lumen ademptum ― диво-потвора страшлива, почварна, що світла вгашає (латин.)


(обратно)

5

Mon dieu! ― Господи! (Фр.)


(обратно)
Litvek: лучшие книги месяца
Топ книга - Лучшая ведьма [Валентина Савенко] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Ошибка [Матильда Старр] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Брачный сезон. Сирота [Виктория Дмитриевна Свободина] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Новая ученица в волчьей долине [Виктория Дмитриевна Свободина] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Караванная тропа [Кира Алиевна Измайлова] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Теория невероятности [Татьяна Владимировна Мужицкая] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Немой крик (СИ) [Дана Стар] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Жертва без лица [Стефан Анхем] - читаем полностью в Litvek