Litvek: лучшие книги недели
Топ книга - Сестра луны [Люсинда Райли] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Клуб убийств по четвергам [Ричард Томас Осман] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Черные кувшинки [Мишель Бюсси] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Легкий способ бросить курить [Аллен Карр] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Остров тринадцати приговоренных [Юлия Ефимова] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Три дня Индиго... [Сергей Васильевич Лукьяненко] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Приключения Шерлока Холмса-5. Другие авторы.Компиляция.Книги 1-35 [Neil Gaiman] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Сердце Пармы [Алексей Викторович Иванов] - читаем полностью в Litvek
Litvek - онлайн библиотека >> Димитр Ангелов >> Исторические приключения >> Сміливий чунг >> страница 82
приспівують, а поми й маленькі чунги з радісними криками біжать їм назустріч:

— А-ян-кхаа! А-ян-кхаа!

Вони обступають мисливців, кричать і підстрибують, і всі разом ідуть до вогнища, яке горить посередині сельбища. Поми одразу починають метушитися й беруться крем’яними ножами обдирати теп-тепа й мо-ка, а чунги-мисливці йдуть до річки напитися води. Вони спиняються на березі й спрямовують свої погляди на протилежний берег. Давно вже вабить їх той берег, дуже давно! Може, на тому боці більше тварин, може, там смачніші плоди…

Та як перебратися через ріку, якщо вона така широка й глибока? Для цього треба б мати крила, як крі-рі…

Але ні! Хоча в них і немає крил крі-рі, вони дістануться на той берег, вони знайдуть спосіб, як це зробити. Бо вони вже люди, перші люди на землі, і їхнім можливостям немає й не може бути меж…


ДИМИТР АНГЕЛОВ (Біографічна довідка)


Димитр Ангелов, відомий болгарський письменник, народився 1904 р. в с. Блаштениця, Радомирської околії в сім’ї учителя. Закінчивши місцеву початкову школу, Ангелов продовжує навчання у Кгостендільській гімназії, а 1925 р. вступає до Софійського університету на філософсько-педагогічний факультет.

У ті роки в Болгарії раз по раз виникають робітничі страйки. Ангелов бере в них активну участь, і за це його кілька раз виключають з гімназії. В університеті майбутній письменник рішуче виступає проти фашистських організацій серед студентства, висловлює незадоволення існуючим у країні буржуазним ладом.

По закінченню університету Ангелов починає учительську діяльність, працює у різних містечках та селах Болгарії.

1943 р. фашистські власті позбавляють його права викладати в болгарській школі за те, що він комуніст, і Ангелов незабаром вступає до партизанського загону ім. Георгія Димитрова, що діяв поблизу Старої Загори, бере участь у його бойових операціях.

Після встановлення в Болгарії народно-демократичної влади Ангелов працює спочатку обласним інспектором народної освіти, потім на кіностудії, в гімназії, у видавництві «Народна култура».

Писати Ангелов почав ще в школі. Першими його літературними спробами були вірші та оповідання, а 1927 р. у світ виходить його перша повість «Емілія». Загальна економічна криза та масове безробіття підказали письменникові соціальну тему, і 1937 р. він закінчив роман «Голод на тротуарах». Про зміст та ідейне спрямування нього твору свідчила сама його назва, тому фашистська цензура заборонила його видавати.

1940 р. Ангелов написав новий роман «Коли ще не було людини», що являє собою художню ілюстрацію наукової теорії походження людини й ролі праці в процесі її розвитку. Закінчивши другу книгу цього романа, письменник видав його під загальною назвою «Сміливий чунг».

Використавши багатий матеріал з історії боротьби болгарського народу під керівництвом Комуністичної партії проти фашизму в 1941–1944 рр., Ангелов 1953 р. написав великий роман «На життя і смерть». Цей твір, удостоєний наприкінці 1959 р. Димитровської премії, приніс письменникові світову славу й визнання як талановитого художника.

1957 р. вийшов з друку новий науково-фантастичний твір Ангелова — роман «Земля в небезпеці».