Litvek: лучшие книги недели
Топ книга - В канун Рождества [Розамунда Пилчер] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Дальняя бомбардировочная... [Александр Евгеньевич Голованов] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Подстрочник: Жизнь Лилианны Лунгиной, рассказанная ею в фильме Олега Дормана [Олег Вениаминович Дорман] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Технология жизни. Книга для героев [Владимир Константинович Тарасов] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Исповедь экономического убийцы [Джон Перкинс] - читаем полностью в LitvekТоп книга - ЛАНАРК: Жизнь в четырех книгах [Аласдер Грей] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Казус Кукоцкого [Людмила Евгеньевна Улицкая] - читаем полностью в LitvekТоп книга - Манюня [Наринэ Юрьевна Абгарян] - читаем полностью в Litvek
Litvek - онлайн библиотека >> Віктор Маслов >> Детская образовательная литература >> Сам себе катаю >> страница 60
крюками-захватами, його задня планка має отвір, що відповідає нарізному з'єднанню фаркопа. Страхувальний пояс шиється з цупкого матеріалу. Він стягується, подовжується, а також змінює нахил за допомогою карабіна і трьох металевих кілець. Щоб ніжки дитини не попали в спиці, ставляться щитки-підніжки, приєднані до стояків багажника.


Сам себе катаю. Иллюстрация № 118
У поході чи далеких поїздках не обійтися, звичайно, без води. Возити велику посудину в рюкзаку незручно, до того ж вона займає чимало місця.

Набагато вигідніше придбати мисливську флягу і укріпити її на рамі.


Сам себе катаю. Иллюстрация № 119 Тримач фляжки: І — напрямне кільце; 2 — хомут; 3, 4 — опорна і напрямна скоби; 5 — заклепка.


Сам себе катаю. Иллюстрация № 120 Сам себе катаю. Иллюстрация № 121
Юному умільцеві цілком під силу поліпшити ходові якості свого велосипеда. Приводить веломашину в рух ведуча зірочка. В усіх марках велосипедів вона має форму круга. Але чи так необхідно бути центральній зірочці круглоподібною?

Над цим задумалися науковці, з'ясовуючи сумісність людини і педального механізму. Вони звернули увагу, що круглоподібна зірочка не зовсім відповідає рівномірній витраті м'язової сили людини. Той, хто їздить на велосипеді, не заперечить: не так уже й легко (навіть досвідченим гонщикам) утримувати стале зусилля під час повного обертання педалей. Воно наростає в першому півколі, а в другому, навпаки, спадає. Крутіння педалей буде плавнішим і значно ефективнішим, якщо звичайну зірочку замінити на еліпсоподібну. При цьому її слід розмістити щодо площини педалей так, щоб у момент максимального натискування ланцюг натягався меншим плечем (на короткій напівосі) еліпса, а коли зусилля мінімальне — довшою напіввіссю.

Експеримент, проведений болгарськими спеціалістами на велосипеді із зірочкою-еліпсом, дав позитивні результати.

Щоб зробити свій велосипед плавнохіднішим, досить мати найпростіші слюсарні інструменти: дриль, зубило, молоток, ножівку і терпуг.

Зірочка-еліпс виготовляється із листової сталі завтовшки 3 міліметри, її контур викреслюється циркулем на окремому папері, а потім переноситься на заготовку. Звичайно, еліпс можна нанести кернером просто на поверхню металу. Поділіть циркулем довжину еліпса на 48 рівних частин довжиною по 12,7 міліметра (крок стандартного ланцюга) і просвердліть 8-міліметровим свердлом у точках поділу стільки ж отворів. Вийдуть грубі зубці, які слід обробити терпугом так, щоб вони максимально відповідали зубцям знятої зірочки.

Виготовлена зірочка кріпиться так, як і звичайна. Тож зробіть в її центрі отвори для насадження на валик каретки та стягнення до основи шатуна болтами або заклепками.

Попереджаємо: спочатку вам доведеться звикати до уніфікованого педального механізму, оскільки здаватиметься, що за один оберт ніби двічі міняється число зубців на зірочці — від 43 до 54, а потім навпаки — від 54 до 43. Але ця ілюзорна незручність дуже швидко зникає. Вдосконалена веломашина котитиме значно плавніше і стрімкіше.


Сам себе катаю. Иллюстрация № 122 Сам себе катаю. Иллюстрация № 123